Syventymispäivien verkko-ongelmia ratkaistu yön aikana

Hsp2021 Paneeli Tekniikkaa Petrivahasarja
Kuvayhteys Elämä-lehden paneelista pätki monilla pahasti. Nyt verkkopalvelin on vaihdettu tehokkaampaan.

Monikertaistunut katsojamäärä yllätti

Hyvät ystävät,

pyydän mitä nöyrimme viestinnän tiimin puolesta anteeksi Hengellisten syventymispäivien ensimmäisen päivien teknisiä ongelmia. On todella harmi, etteivät kaikki ole saaneet kuvaa Kauniaisista ja Kellonkartanosta näkymään.

Syitä on ollut useita. Viime vuodesta moninkertaiseksi kasvanut kävijämäärä pääsi yllättämään meidät toden teolla. Verkkopalvelimemme ei kyennyt vastaamaan suureen yhtäaikaiseen rasitukseen. Tähän syynä on sisällönhallintajärjestelmän cache-välimuistipalvelun osittainen toimimattomuus, jonka juurisyy ei ole vieläkään lopullisesti selvinnyt. Olemme joutuneet myös taistelemaan monien tekniikkaan liittyvien yhteensopivuusongelmien kanssa ja tehneet itsekin virheitä.

Helpotusta tilanteeseen on luvassa

Syventymispaivat.fi on viime yön aika siirretty tehokkaammalle palvelimelle, joka kestää reilusti entistä suurempaa kuormitusta. Enää yhteyden ei siis pitäisi pätkiä ainakaan samassa mittakaavassa. Pyrimme tämän päivän aikana saamaan kuvavirran ohjattua samanaikaisesti myös Suomen Raamattuopiston Youtube-kanavalle.

Näillä toimilla tänään jokaisella pitäisi olla mahdollisuus päästä mukaan Vuokatinrannasta tehtävään lähetykseen.

Voiko ohjelmat katsoa jälkikäteen?

Pyrimme julkaisemaan maanantain paneelikeskustelun HSP-viikonlopun aikana Suomen Raamattuopiston Youtube-kanavalla.

Non-stop opetukset julkaistaan samassa osoitteessa seuraavan viikon aikana.

Syventymispäivien viikonlopun ohjelman puheita voi ensi viikosta lähtien ostaa äänitiedostoina Perussanoman verkkokaupasta osoitteesta perussanoma.fi.

Miksi emme striimaa suoraan vain Youtubeen?

Minulta on kysytty, miksi emme vain striimaa Youtubeen tai Facebookiin, niin kuin useimmat muutkin. Niiden käyttäminenhän on imaista. Se olisi kieltämättä helpompia tapa tehdä suoraa lähetystä Hengellisiltä syventymispäiviltä. On kuitenkin hyvä muistaa muutama tärkeä seikka.

Ensinnäkin, silloin kun verkkopalvelu on käyttäjälle ilmainen, käyttäjä on itse tuote, jota myydään. Amerikkalaiset some-jätit myyvät mainostajille tarkasti kohdennetun pääsyn meidän jokaisen sosiaalista mediaa käyttävän näytölle ja profiiliemme anonymisoidut tiedot kaupataan parhaiten tarjoaville. Samoin tekevät toki myös kotimaiset toimijatkin pienistä suuriin.

Me Raamattuopistolla haluamme kutsua ihmisiä Jumalan sanan kuuloon nimenomaan Raamattuopistolle, emmekä suurten verkkotoimijoiden alustoille, joilla olemme kauppatavaraa, joille loppuunsa hiottu tekoäly tarjoaa loputtomasti isäntänsä kassavirtaa palvelevia toimintakehotteita.

Toiseksi, meidän päätavoitteemme ei ole tapahtumiemme striimaaminen, suoran verkkolähetyksen tekeminen, vaan yhteisön rakentaminen. Striimaaminen siis palvelee tavoitettamme rakentaa yhteisöä.

Siksi meillä on omalla palvelimellamme Syventymispäiviä varten kehitetty chatti ja mahdollisuus lähettää kuvia WhatsApp-viesteinä. Siksi Kauniaisten jumalanpalvelusten suorat lähetykset tulevat aikanaan siirtymään jumalanpalvelusyhteiso.fi alustalle, jossa otamme käyttöön muitakin yhteisönrakentamisen ja vuorovaikutteisen palvelemisen muotoja.

Teemme siis työtä sen eteen, että digitaalisten kanavien kautta jokaisella, sinullakin, olisi mahdollisuus kokea olevasi osa yhteisöämme.

Yhteisön rakentaminen vuokratontille, vaikkapa Facebook-ryhmään, on riskialtista. Vuokranantaja voi milloin tahansa muuttaa sopimuksen sääntöjä tai irtisanoa koko sopimuksen. Jos Amerikan presidentiltä voidaan ottaa pois pääsy vuokratontilleen Twitterissä ja Facebookissa, se voidaan ikävä kyllä ottaa pois meiltäkin. Päivi Räsäsen ja Sari Savelan keskustelu Syventymispäivien sunnuntaiaamuna on mitä ajankohtaisin muistutus tästä tosiasiasta.

Aiomme tulevaisuudessakin olla läsnä sosiaalisessa mediassa, mutta oman yhteisömme haluamme rakentaa omalle maallemme.

Edelläkävijän osa on joskus raskas

Edelläkävijyys edellyttää halua ja kykyä sietää epävarmuutta ja epäonnistumisia sekä rohkeutta hylätä toimiviakin ratkaisuja. Kristillisellä kentällä kukaan ei ole oikeastaan vielä täysin onnistunut digitaalisessa yhteisönrakentamisessa.

Me haluamme yrittää ja toimia omalta osaltamme edelläkävijöinä. Pyrimme jatkuvasti etsimään uusia mahdollisuuksia toteuttaa yhteisönrakentamista ja punnitsemme ratkaisujen sopivuutta Suomen Raamattuopiston Säätiön työhön.

Omalle tontille rakentaminen omin voimin on vaativa urakka. Nyt olemme siinä vaiheessa, että joudumme sietämään myös epäonnistumisia, aloittamaan epäonnistumisen jälkeen alusta ja opettelemaan uuden tavan toteuttaa strategiaamme.

Teemme työtä pienillä taloudellisilla resursseilla, mutta suurella sydämellä. Viestinnän tiimissä ja vapaaehtoisina on huippuosaajia monilta eri aloilta. Uskon, että yhdessä heidän kanssaan ja teidän tuellamme pääsemme tavoitteeseemme. Saamme rakennettua jäseniään palvelevan ja hoitavan digitaalisen yhteisön, joka kutsuu mukaan myös niitä, jotka eivät vielä tai enää Kristusta tunne. Yhteisön, jossa on aina tarjolla luotettavaa ja ravitsevaa Jumalan Sanaa.

Kiitos, että olet kanssamme tässä työssä mukana!

Ystävällisin terveisin,

Kai Lappalainen
viestintä- ja markkinointipäällikkö
Suomen Raamattuopiston Säätiö