Hengellisten syventymispäivien historiaa

Hengelliset syventymispäivät

Idea Englannista

Hengellisten syventymispäivien idea saatiin Englannista Keswick-liikkeeltä. Ensimmäiset allianssipohjalla toteutetut syventymispäivät järjestettiin kokeeksi muutaman kerran 1920-luvulla Jyväskylässä. Nämä tapahtumat loppuivat lähinnä teologisiin erimielisyyksiin eri kirkkokuntia edustavien järjestäjien välillä.

Hesp1938
Seitsemännet päivät hengellisen elämän syventymiseksi Viipurissa, elokuussa 1938

Kokous hengellisen elämän syventämiseksi

Nykyisten syventymispäivien alku lasketaan vuodesta 1932, jolloin Urho Muroma ystävineen ja työtovereineen järjesti Mikkelissä elokuussa ”Kokouksen hengellisen elämän syventämiseksi”. Siitä lähtien syventymispäivät järjestettiin vuosittain jossakin suuremmassa kaupungissa, mm. Jyväskylässä, Savonlinnassa ja Viipurissa. Urho Muroma summasi vuonna 1934 syventymispäivien merkitystä mm. seuraavasti: ”Ja näiden kokousten tarkoituksena on todellakin hengellisen elämän syventäminen.Syvemmälle Jumalan Sanaan. Syvempi käsitys pelastustotuuksista. Syvemmälle oman itsensä tuntemisessa. Mutta ennen kaikkea syvemmälle Jumalan armoon. Kirkkaampi näkemys Kristuksesta. Kokonaisemmin Kristuksen valtaamaksi.”

Tapahtumat kokosivat valtavia joukkoja, historian suurimmat syventymispäivät vietettiin lähestyvän suursodan pilvien alla Viipurissa 1938. Vuodesta 1939 lähtien hengelliset syventymispäivät suunniteltiin toteutettavaksi kahdesti vuodessa: joka vuosi yksi tapahtuma Helsingissä, ja edelleen toinen tapahtuma kiertäen eri maakuntakaupungeissa. Sodan ja pommitusten tähden osa suunnitelluista päivistä jouduttiin peruuttamaan.

Hesp Kallion Kirkossa 1960
Hengellisen elämän syventymispäivät Kallion kirkossa 1960-luvulla. Kuva Martti Häkkinen.

1950-luvulla Syventymispäivät kotiutuivat Helsinkiin

1950-luvulta lähtien Hengellisen elämän syventymispäivät vakiintuivat vuosittain Helsingissä pidettäväksi tapahtumaksi. Syventymispäivät kotiutuivat silloin Kallion kirkkoon ja sen ympäristöön.

Vuodesta 1980 päivät siirtyivät Helsingin keskustan mahtavaan uusgoottilaiseen Johanneksen kirkkoon, ja nimi lyhentyi muotoon ”Hengellisen elämän syventymispäivät”. Toisin kuin useimpien muiden herätysliikkeitten viikonloppuun sijoittuvat kesäjuhlat, syventymispäivät alkavat jo viikonloppua edeltävänä torstai-iltana. Halki vuosikymmenten syventymispäivät ovat täyttäneet kirkot Helsingissä.

Hesp2012 Johanneksen Kirkko
Vuoden 2012 Hengelliset syventymispäivät Johanneksen kirkolla Helsingissä. Kuva Erkki Jokinen.
Hesp2018 Kauniaisissa Telttakuva
Vuoden 2018 syventymispäivät Raamattuopistolla Kauniaisissa

Syventymispäivät saapuivat kotiin

Vuonna 2018 Hengelliset syventymispäivät lähtivät jälleen liikkeelle. Tapahtuma siirtyi Kauniaisiin, Suomen Raamattuopistolle. Voisi sanoa, että Syventymispäivät ovat tulleet kotiin. Kirkko vaihtui telttaan ja monipuolinen ohjelma levittäytyi koko Raamattuopiston tontille.

Uusi puutarhamainen ympäristö antaa entistä paljon paremmat mahdollisuudet huomioida myös lapset ja nuoret. Kahvilateltat ja laajat pihanurmet tarjoavat tilan rentoon ja mukavaan yhdessäoloon rukiisen ja Jumalan Sanaan sitoutuvan opetuksen väleissä.

Tänä vuonna vietetään 96. Hengelliset syventymispäivät, päivien otsikkona on juhlavuottaan viettävän Raamattuopiston toiminta-ajatus: ”Raamattu keskelle elämää”.

Lauri Vartiainen